Ιερά Μονή

Who we are

Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής Δομηρού – Ροδόλειβους Σερρών

Το γραφικό και ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου. Είναι κτισμένο μέσα σ’ ένα υπήνεμο κοίλωμα, που σχηματίζουν οι χαμηλές απολήξεις βουνοκορφών απ’ το επικλινές υψίπεδο του Ροδολείβους, απ’ το οποίο απέχει τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ περίπου στο ένα χιλιόμετρο βρίσκεται το παρακείμενο χωριό Δόμηρο.

Η Μονή βρίσκεται σε προνομιούχα θέση με φόντο τις στρόγγυλες κορφές των λόφων, οι οποίες αφήνουν να φανεί μόνο το σκούρο όγκο του Παγγαίου στα νότια. Προς τα βόρεια, το άνοιγμα της στενωπού, αφήνει διάπλατα στους επισκέπτες να δουν τον κάμπο των Σερρών, ενώ κάτω χαμηλά, διακρίνεται η πράσινη κοιλάδα του Αγγίτη.

Ο κύριος χώρος της Mονής περιβάλλεται από ένα μαντρότοιχο και η όλη έκταση είναι δεντροφυτεμένη με ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα. Διαθέτει επίσης έναν άλλο φυσικό περίβολο από ψηλά πεύκα, κυπαρίσσια, καρυδιές και καραγάτσια. Τα πυκνόφυλλα και σκιερά αυτά δέντρα δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και δροσιά που μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουράσει τον επισκέπτη – προσκυνητή. Έτσι, εκτός των άλλων η Μονή είναι ένας ευχάριστος τόπος αναψυχής, ο οποίος μάλιστα επιλέγεται και για ημερήσιες εκδρομές μαθητών.

Μπροστά απ’ το μοναστήρι υπάρχει μεγάλος και επίπεδος χώρος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, με ένα δεύτερο επίπεδο στο λόφο απέναντι από την είσοδο, το οποίο έχει δεντροφυτευτεί με πλατάνια.

Δείτε τα προιόντα μας

Parallax eikona monis

Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής

Με ιστορία από το 14ο αιώνα

Εσωτερικά της Μονής

Στην είσοδο της Μονής και συγκεκριμένα δεξιά και αριστερά από την κεντρική πύλη, υπάρχουν κλειστά κλουβιά που φιλοξενούν σπάνια ζώα. Εκεί το δάπεδο είναι στρωμένο με πολύχρωμη πέτρα και κεντρίζει τα βλέμματα των επισκεπτών.

Λίγο πριν τη δεύτερη πύλη (καμπαναριό) στα δεξιά βρίσκεται ο ξενώνας φιλοξενίας των προσκυνητών, η τραπεζαρία και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ υπάρχουν και χώροι με ζώα και ένας μικρός κήπος με δέντρα και λουλούδια. Αριστερά είναι το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής, το οποίο ανεβαίνει με πιεστικό από το εκκλησάκι της Αγίας, στο οποίο βρίσκεται το Αγίασμα.

Αφήνοντας πίσω τη δεύτερη πύλη, συναντάμε στα αριστερά το Ναό των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, το οποίο έχει ένα μεγάλο σκεπαστό μπαλκόνι απ’ όπου μπορεί να δουν όσοι επισκέπτονται τη Μονή, τα ελάφια και τα άλλα ζώα που υπάρχουν από κάτω. Αριστερά είναι και το Ηγουμενείο. Το δάπεδο από εδώ και πέρα είναι στρωμένο με πλάκες από βότσαλα που έχουν εκκλησιαστικές παραστάσεις.

Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν τα κελία, τα οποία είναι ενωμένα με τον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ενώ στον πρώτο όροφο του ίδιου κτιρίου βρίσκεται το Αρχονταρίκι, το γραφείο, το μικρό συνοδικό, η Έκθεση και οι χώροι εξυπηρέτησης των μοναχών (τυροκομείο, χώρος ψυγείων, κουζίνα, τραπεζαρία, βιβλιοθήκη κ.α.) Στον κάτω όροφο είναι οι αποθήκες, το χρυσοκεντητήριο, το ραφείο, το λεβητοστάσιο και ο φούρνος.

Στη διαδρομή προς το Αρχονταρίκι και την Έκθεση, υπάρχει μια μεγάλη δίκρουνη βρύση από την οποία τρέχει νερό εδώ και περίπου μισό αιώνα. Απέναντι βρίσκεται το καθολικό της Μονής, σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής που περιλαμβάνει το Ναό της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοφανώς. Το καθολικό είναι κοσμημένο με υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα, (στο Νάρθηκα ξεχωρίζει ένα σύγχρονο εξαιρετικό ψηφιδωτό με σχέδιο αντίγραφο από το παλάτι του Μαγίστρου της Ρόδου), οι τοίχοι έχουν Αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Εξωτερικά είναι επενδυμένο με πέτρες σχιστόλιθους και σπάνια αντίγραφα Βυζαντινών παραστάσεων. Το δάπεδο είναι ψηφιδωτό μάρμαρο ενώ σκεπάζεται περιμετρικά με σκέπαστρο.

Δίπλα στο Ναό υπάρχει ένα πολυώροφο οίκημα το οποίο περιλαμβάνει, στο ίδιο επίπεδο με το Καθολικό, μία αίθουσα περίτεχνη 350 τ.μ., που χρησιμοποιείται ως συνεδριακή αίθουσα και μεγάλο αρχονταρίκι, είναι δε διακοσμημένο με μαρμάρινο δάπεδο και στο κέντρο ένα ψηφιδωτό πίνακα, το ταβάνι είναι ζωγραφισμένο με θέμα τον ουρανό με πουλιά και παραστάσεις από τη φύση της Μονής, έχει ξυλόγλυπτες ροζέτες και κορνίζες. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με παραστάσεις και εικόνες. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η τραπεζαρία και τα δωμάτια φιλοξενίας, ενώ στο δεύτερο είναι η αίθουσα της βιβλιοθήκης. Στους δύο κάτω ορόφους, (που από την πίσω πλευρά είναι ισόγειο και ένας όροφος) είναι τα δωμάτια φιλοξενίας των απόρων κοριτσιών.

Δίπλα στο Καθολικό, στα αριστερά, είναι ένα σκεπαστό μπαλκόνι, από το οποίο μπορεί κανείς να αντικρύσει τον κάμπο των Σερρών και τη μεγάλη τεχνητή λίμνη με τις χήνες, τις πάπιες και τα άλλα ζώα. Αριστερά, επίσης, είναι και το πεστροφείο της Μονής. Στο βάθος βρίσκονται οι στάβλοι των αγελάδων και των αιγοπροβάτων και το πτηνοτροφείο της Μονής. Κάτω από το μπαλκόνι υπάρχει ένας χώρος συνολικής έκτασης 300τ.μ., στον οποίο φιλοξενείται το εργαστήριο και στο πιο κάτω όροφο το μεγάλο λεβητοστάσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανάσταση (το βράδυ της Αναστάσεως) γίνεται σε αυτό το μπαλκόνι, επίσης και οι Αρτοκλασίες των πανηγύρεων της Μονής.

Πίσω από το Καθολικό βρίσκεται το νεκροταφείο (παλαιό), ενώ επάνω και έξω από την πύλη στα δεξιά είναι το νέο.

Testimonial

Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κάτω από τα κελία των μοναχών. Εκεί το Θαυματουργό Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής ανεβαίνει με πιεστικό δίπλα στη δεύτερη πύλη προς διευκόλυνση των προσκυνητών.

X